Kontrola čistosti zob v šoli

Skladno s Pravilnikom o izvajanju preventivnega zdravstvenega varstva na primarnem nivoju strokovni delavci periodično nenapovedano (da, tudi to je del pravilnika) izvajajo kontrolo čistosti zob otrok v osnovnih šolah. Kontrola čistosti zob poteka po principu obarvanja zobnega plaka - torej ne ostankov sveže hrane od malice in kosila, ampak bakterijskega biofilma.

Bakterijski biofilm ali mehka zobna obloga se v ustih tvori neprestano in se kaže kot hrapava belo rumena oborina kalcija in fosfata, ki predstavlja idealno okolje za razvoj bakterij. Če plaka ne odstranimo, se v plasteh kopiči in tako postane nevaren zobem in dlesnim. Bakterije v njem namreč iz ostankov hrane pričnejo proizvajati kisline, ki zobe raztapljajo, sčasoma pa se iz teh mehkih zobnih oblog razvije tudi zobni kamen, ki ga lahko odstrani le še zobozdravnik.

Čist zob brez plaka in zobnega kamna je gladek in se barvilo zato na njegovi površini ne zadrži; na mestih, kjer pa so prisotne lepljive in hrapave obloge/biofilm/kamen, se barvilo zatakne in zadrži dlje. Bolj kot je zobna ploskev obložena, bolj je hrapava in več barvila se zadrži na teh mestih. Na ta način se lahko izriše cela barvna lestvica.


                                                             
Vir fotografije: http://thebrushstopdental.com/

Strokovni delavci se trudimo, da v okviru danih časovnih možnosti in čim manjšega posega v dinamiko šolskega pouka kontrole izvajamo čim bolj diskretno. Učencu v ogledalu pokažemo, na katerih mestih je zobe umil slabše in po potrebi te pripombe dodamo tudi h končni oceni čistosti zob, da lahko otrok skupaj s starši nato te pomanjkljivosti odpravi.

Verjamemo, da se starši velikokrat z oceno čistosti zob ne strinjate. Pred ugovorom nanjo vas vabimo, da si odgovorite na naslednja vprašanja:

  •  ali sem se zvečer pred spanjem in zjutraj pred odhodom v šolo prepričal, da je otrok očistil zobe?
  • ali otroka nadziram pri čiščenju zob ali mu zgolj verjamem na besedo, da so zobje umiti?
  • ali pomagam otroku pri čiščenju zob ali to počne sam?
  • ali vem, na kakšen način otrok ščetka zobe?
  • ali ima otrok ustrezno zobno ščetko?
  • ali otroku kdaj pomagam očistiti tudi medzobne prostore?
  • kdaj je bil otrok nazadnje pri zobozdravniku?

V kolikor se vam zdi, da kljub temu ne najdete odgovora na slabe rezultate kontrole čistosti zob vašega otroka, se lahko z napotnico izbranega zobozdravnika v našem Preventivnem centru naročite na individualno delavnico čiščenja zob, kjer bomo kontrolo čistosti opravili skupaj in se prisotne obloge naučili tudi pravilno očistiti. V kolikor bi želeli, da obravnavo vašemu otroku individualno prilagodimo, vas vabimo, da nas kontaktirate prek elektronske pošte.
Nekaj navodil za ustrezno ustno higieno si lahko preberete tudi tule.

 
ordinacijski časi zdravnikov
Ordinacijski časi
zdravnikov

uporabniško ime :

geslo :

 

poganja : gCMS v.2.91, izvedba G-Server d.o.o. ©2006-2017, Vse pravice pridržane

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporarabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije