Pravilno ščetkanje zob

Redno in pravilno čiščenje zob je najpomembnejši steber vsakršne oralne higiene, predvsem pa najmočnejše orožje v boju proti nastanku zobne gnilobe. Zobna gniloba ali karies se sicer pojavi, če z zob ne odstranjujemo redno in natančno zobnih oblog. Obloge lahko odstranjujemo s ščetkanjem in nitkanjem.

Tehnik ščetkanja je več, načeloma pa velja, da moramo med ščetkanjem bakterijski plak razpršiti stran od dlesni in zoba. To pomeni, da zunanje in notranje ploskve zob čistimo s potegi od rdečega proti belemu, od dlesni proti zobu v smeri izrasti zoba. Te potege sicer lahko izvajamo tudi z rahlimi krožnimi gibi, vendar pozor - pri krožnih gibih lahko zelo hitro umazanijo pričnemo potiskati nazaj za dlesen!

Grizne ploskve zob požagamo s potegi naprej-nazaj. Grizne ploskve so edine ploskve, ki jih čistimo na ta način! Če bi namreč s tehniko naprej-nazaj čistili tudi zunanje in notranje ploskve, bi umazanijo s tem le zatlačili v medzobne prostore, poleg tega pa bi škodovali tudi dlesni.Enako kot pravilna tehnika ščetkanja je pomembna tudi pravilna izbira zobne ščetke. Ko se odločamo, katero kupiti, je prav, da upoštevamo naslednja načela:
  • več ščetin kot ima ščetka, bolje je
  • ščetine morajo biti čim mehkejše (soft)
  • nasprotno od mehkih ščetin pa mora imeti ščetka trd oprijem.
Ščetke, ki smo jih uporabljali včasih, so imele v povprečju okoli 700 ščetin, danes jih imajo najboljše že po več tisoč. Več ščetin nam omogoča večjo možnost dostopa tudi do tistih najbolj skritih mest v naših ustih, mehke ščetine pa zmanjšajo možnost za poškodbo obzobnih tkiv.

Pazimo tudi, da kupimo primerno velikost ščetke - za otroke velike ščetke, ki jih uporabljamo odrasli, niso primerne.

O tehniki ščetkanja s posebnimi oblikami zobnih ščetk, ki se uporabljajo ob večjih ortodontskih nepravilnostih, in o ščetkanju z ultra mehkimi (ultra-soft) zobnimi ščetkami, se dodatno posvetujte s svojim zobozdravnikom ali ortodontom. Pri slednjih je namreč priporočena t.i. modificirana Bassova tehnika čiščenja, ki pa lahko - če ščetine niso res dovolj mehke - poškoduje obzobna tkiva.

In koliko časa čistimo zobe? Ne tri minute, niti pet, niti deset. Zobe čistimo toliko časa, dokler niso čisti! Dokler torej nismo očistili vseh ploskev - griznih, notranjih, zunanjih in medzobnih. Tistim bolj veščim bo to vzelo nekoliko manj časa, manj veščim nekoliko več, vsekakor pa velja, da čas nikakor ne more biti merilo za to, kako čisti so naši zobje!
 

 


 

 
ordinacijski časi zdravnikov
Ordinacijski časi
zdravnikov

uporabniško ime :

geslo :

 

poganja : gCMS v.2.91, izvedba G-Server d.o.o. ©2006-2017, Vse pravice pridržane

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporarabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije